Het is kersttijd, je hebt bijna vakantie! Lekker met z’n allen voor de buis hangen en niks anders hoeven dan alleen maar niks. Toch? Je kunt doen en laten wat je wilt, maar wel met de kinderen. Bioscoopje, je wagen in een speelparadijs, of gewoon een fijne pyjamadag. We kijken er altijd zo ontzettend naar uit, die langverwachte vakantie.

Hup hup de auto in! 

En daar is ie dan. De vakantie breekt aan en je hebt als moeder alles tot in de puntjes voorbereid. Eerste kerstdag naar opa en oma, tante en oom of broer en zus. Het is heerlijk, je geniet van het samenzijn, maar bent ook blij als deze intensieve dag achter de rug is.

Oké, nog een tweede kerstdag naar de andere familie. Hup, gezin weer in de auto en nu hoor je de eerste tegenstribbelingen. “Moeten we nu weer in de auto, we hebben toch vakantie?” Je hoort jezelf het gewenste antwoord geven dat de familie op jullie zitten te wachten, maar het liefst zou je achter de Kerstboom kruipen om niet te gaan, om even alleen te zijn. De rust die jij als moeder ook zo hard nodig hebt.

Nee niks daarvan, doorknallen!

Na twee intensieve dagen is het ‘derde Kerstdag’ en iedereen is nog steeds moe. Misschien nog wel meer dan daarvoor. Daarbij mogen de kinderen vandaag zelf hun dag indelen en zich vermaken, zo had je het gepland. Maar niks is minder waar, ze willen entertaint worden, het vermaak thuis is zooooo saai. Spelen met het speelgoed dat in huis staat is niet meer voldoende. En als je niet ingrijpt dat hangen ze niet alleen de avond, maar de hele dag voor de televisie of een ander beeldscherm.  

Qualitytime! 

Dochterlief heeft bedacht dat ze iets alleen met jou wil doen. Jij bent de beroerdste niet en geeft toe dat dat wel heel gezellig is. Met moeite hijs je je van de bank en gaat toch weer op pad. Wel heel gezellig zo samen.

Het is een mooi moment om het eens te hebben over hoe het met haar gaat, want daar is door de week niet zoveel tijd voor. Wat heerlijk dat je dat dat nu kan! He toch wel lekker even zo samen! Ze voelt zich nu even vrij genoeg  om met jou haar gedachten en gevoelens te delen.

Mmmm, ik wil haar in de gaten houden!

Jullie komen thuis en je hebt meer energie dan toen jullie weggingen. Je bent zo blij dat je dit met haar gedaan hebt. Maar wat ze met je gedeeld heeft gaat je niet in je koude kleren zitten, je maakt je meer zorgen dan ooit. Ze zit echt even niet zo lekker in haar vel, angst, verdrietig over bepaalde dingen. Je komt erachter dat je er toch wat te weinig aandacht aan besteed hebt. Wat is de Kersttijd dan een fijne tijd om niet alleen weer op jezelf af te stemmen maar ook op jouw gezin. Qualitytime met één kind is dan heerlijk.
Kerst is een fijne tijd. Je moet als moeder ook echt aan jezelf blijven denken maar ook levelen met je kinderen is ook heerlijk.

Zou je jouw dochter wel een middagje gunnen met andere meiden, zodat ze onderling hun struggels kunnen delen? De laatste meidenmiddag van dit jaar plan ik op 30 december om 13.00 in mijn praktijk in Oegstgeest. Ik kijk ernaar uit jouw dochter te ontvangen! Maar is dit een stuk van jou als moeder of een stuk van jouw opgroeiende dochter?