Ik heb veel en weinig herinneringen aan de tijd dat ik zeven jaar geleden in een periode van rouw zat. Ons meisje was net overleden en we verkeerden in een bubbel. We konden niet veel meer dan overleven. De kinderen naar school en de opvang brengen en verder?

Mijn lijf wilde niet meer.

Ja, verder proberen om de draad weer op te pakken, maar dat ging voor mij moeilijker dan gedacht. Ik wilde vooruit, maar mijn lijf riep mij terug. Geen puf, jaar lang op overleven gestaan en ontzettend moe.

Inzicht kreeg ik!

Toen ik in die zomer mijn therapeut bezocht kreeg ik van haar een mooi inzicht mee over het verschil in rouwen tussen mannen en vrouwen. Waar vrouwen zich meer opsluiten in huis, willen mannen juist afleiding vinden in activiteiten.

Dat was het verschil!

Het gaf lucht en ruimte. Ik kon mij neerleggen bij het feit dat wij de situatie anders beleefden, dat we echt niet samen door deze periode heen konden gaan.

Maar mijn kinderen dan?

Maar naast het verschil tussen ons, was het gat naar mijn kinderen groter dan ik dacht. Waarom? Omdat mijn kinderen weer totaal andere behoeften hadden en ik daar moeilijk bij kon komen. Ik wilde wel, maar het lukte mij niet. En daarom ging ik op zoek naar hulp voor hen. Ik wilde ze dat geven wat ze nodig hadden.

Hun proces.

Die hulp kreeg ik, maar niet het inzicht. Mijn kinderen waren ook in hun proces beland en dat was moeilijk. Ik wilde bij ze zijn, hun pijn wegnemen maar dat kon ik niet. Ik wilde de beste moeder blijven maar dat lukte niet. Het lukte echt niet. Omdat het allemaal te zwaar was.

Zo fijn!

Nu ik weet dat er ook een groot verschil is in processen tussen volwassenen en kinderen, ondersteun ik hierin ouders en kinderen. Het is zo fijn om je niet druk te hoeven maken over hoe je het allemaal zelf als ouders moet vormgeven. Het is namelijk al zwaar genoeg om met jezelf bezig te zijn. Hulp voor jouw kinderen en de mogelijkheid om vragen te kunnen stellen, je pijn te verzachten en verlichting te geven kun je ook even bij een ander neerleggen.

Het helpt!

Want schuldgevoel is zo naar en brengt je niet verder. Inzicht is dat wat je misschien wel kunt gebruiken om kleine stapjes verder te komen. Wil je daar eens over sparren? Wil je de druk bij jezelf wegnemen en het even bij een ander neer kunnen leggen? Vraag dan een gratis Focusgesprek aan zodat we even kunnen inzoomen op jouw situatie. Voel je welkom!

Liefs Anne-Maartje

Ik maak graag een afspraak voor een gratis Focusgesprek! KLIK HIER

Laat een reactie achter