Het is inmiddels even geleden dat het je overkwam. Een ouder, partner of kindje in je directe omgeving overleed en dit is nu de vraag waar je mee loopt.

Waarom?

Het waarom is vaak zo moeilijk. In het leven van jou, je gezin en je kinderen gebeuren dingen die je elkaar liever niet gunt. Daar is een overlijden zeker een van. En toch is het gebeurd en is het ‘waarom’ een hele begrijpelijke vraag. Maar ook evenmin duidelijk te beantwoorden.

Maar mijn kinderen!

Wanneer je te maken hebt met verlies is er altijd een eigen pijn. De pijn waar jij mee loopt en die je zelf moet leren hanteren. Daar is de rouwperiode voor. Maar de pijn van je kinderen is misschien wel net zoveel aanwezig.

En hoe je deze kunt wegnemen en oplossen is misschien nog wel een grotere vraag.

Hun eigen manier

Kinderen hebben hun eigen manier van rouwen en dat is meestal niet dezelfde als die van volwassenen. Want wat kinderen daarin heel goed kunnen, is afgaan op hun intuitie.

Ze doen datgene wat te verdragen valt en wat hanteerbaar voor hen is. Zo zullen kinderen altijd eerst naar hun ouders kijken om in te schatten of hun verdriet er nog bij kan.

Echt waar?

Ja echt! Kinderen kijken meer naar je dan je denkt. Ze hebben ongelooflijk goede voelsprieten wanneer ze zich in een bepaalde situatie bevinden, hoe klein ze ook zijn.

En als daar geen ruimte voor hun verdriet is, dan zullen ze dat ook echt even bewaren.

Het ‘waarom’ zullen kinderen zich daarom ook nog minder afvragen. Maar ze willen wel van alles weten. Probeer daarin ook heel eerlijk te zijn. Ze zijn nieuwsgierig en willen alles weten over de praktische gang van zaken.

Wees eerlijk.

Probeer daar rekening mee te houden. Als je een kind probeert te beschermen tegen de pijn en het verdriet dan gaat het zich alleen nog maar ongelukkiger voelen omdat het geen vat kan krijgen op de werkelijkheid. Dus probeer het niet uit de weg te gaan.

Maar ik kan het niet!

Als dat heel moeilijk is dan is er misschien wel iemand in jouw directe omgeving die je daarin kan ondersteunen. Iemand waar je kind ook een fijne relatie mee heeft.

Besef goed dat je het niet alleen hoeft te doen. Samen kun je de klappen soms beter opvangen en kun je ook sterker staan om de zorg voor je kinderen beter te kunnen dragen.

Niets is goed of fout.

Waarom is een lastige vraag, je zult waarschijnlijk er geen antwoord op krijgen. En verder is er ook geen goed of fout. Wat er wel is, is de behoefte van jouw kinderen. En als je je daar bewust van bent dan ben als zo goed bezig!

Waarom is een lastige vraag, je zult waarschijnlijk er geen antwoord op krijgen. En verder is Het is misschien een lange weg voor je, maar zorg dat je niet alleen staat. Zorg dat er mensen zijn die jou of je gezin daarin kunnen ondersteunen.

Wil je wat extra hulp of ondersteuning voor je kinderen? Je bent altijd welkom voor een Focusgesprek, waarin we speciaal focussen op jouw situatie.

Veel liefs,

Anne-Maartje

Laat een reactie achter