Wat ontzettend belangrijk is bij gezinnen in rouw is dat de ouder overeind blijft voor de andere kinderen.

Wat een uitdaging

Het is een enorme uitdaging om in een situatie waarin je in het allerdiepste gat van je leven terecht gekomen bent, te blijven functioneren voor je andere kinderen. Je hebt het mega zwaar, ziet het na een nacht weer dag worden en denkt: “werd het maar meteen weer nacht, zodat ik de dekens niet hoef af te slaan”. Maar de realiteit is zo anders.

Uitdaging

De vraag van je kinderen is ook niet dat je blijft liggen, maar met ze meegaat de dag in. Want wat zij namelijk nodig hebben is een sterke ouder waar ze op kunnen leunen, die beslissingen voor hen neemt en er is wanneer ze het zwaar hebben.

Maar o, wat is dat lastig. Zo’n ouder gun je ze ook, maar kan je ze op dit moment maar moeilijk zijn.

Kinderen voelen jou!

Dat weten kinderen en dat voelen ze ook, vandaar dat het keien zijn in het uitstellen van hun emoties. Zij willen jou ook graag je verdriet wegnemen.

Dus van beide kanten is het zoeken naar de balans. Wanneer kun je je laten gaan als ouder en wanneer parkeer je even jouw verdriet ten gunste van je kinderen?

Het is wikken en wegen.

Het is met de dag wegen en kijken, maar wat het allerbelangrijkste is is dat je goed voor jezelf zorgt. Dat is de basis waarop het nu toch even rust.

Zorgen voor jezelf kan al in hele kleine dingen zitten binnenshuis, of in de buurt. Drink koffie met iemand waar je jezelf kunt zijn of maak een stevige wandeling waarbij je het even lekker uitschreeuwt.

Het zal je opluchten.

Het zal je lucht en ruimte geven die je nodig hebt om je kinderen weer te kunnen omarmen.

Wie is jouw steun?

De een zal dat sneller met iemand delen en de ander is daar wat terughoudender in. Maar kijk of je toch iemand kunt vinden die je eventueel kan ondersteunen. Steun biedt houvast en troost op momenten dat je het zelf niet kan.

Meer rust 

Als jij je als ouder beter en rustiger kunt gaan voelen zet je de deur open voor je kinderen. Zij zullen zich meer gehoord en begrepen voelen.

E-book

Wil je hier ook eens wat meer handvatten voor hebben? Ik heb in mijn e-book 5 manieren beschreven waarmee je binnen jouw gezin kan werken naar meer geluk, zonder je schuldig te hoeven voelen.

Download deze HIER

Veel liefs,

Anne-Maartje

Laat een reactie achter